miercuri, 2 martie 2016

Top 10 regine care au schimat lumea

Se spune ca femeile cele mai putin obisnuite si care nu respecta ,,eticheta morala" fac istorie.  Personalitatie descrise mai jos confirma acesta ipoteza si arata puterea unor femei care au trecut prin multe, au fost desconsiderate, unele ucise cu sange rece, dar au ramas in istorie prin puterea lor de caracter.
Iata un top a celor mai puternice regine din istorie.

10. Isabella de Castilla (22 aprilie 1451 - 26 noiembrie 1504) a fost regina Castiliei si al Leonului. Ea impreuna cu sotul sau
Ferdinand al II-lea de Argon au adus stabilitatea ambelor regate care au devenit bazele unificarii Spaniei. Probabil cel mai important eveniment din domnia Isabelei a fost cel in care ia dat permisia lui Cristofor Columb sa tranverseze oceanul pentru a ajunge in Indii din vest. Astfel el a descoperit pe 12 octombrie 1492 Lumea Noua. Spania a intrat astfel intr-o epoca de aur a explorarii si colonizarii.


9. Regina Maria I a Angliei (18 februarie 1516 - 17 noiembrie 1558) Maria I sau Maria Tudor a fost fiica regelui Henric al VIII-lea si a Caterinei de Aragon. A fost al 4-lea monarh din casa Tudorilor. Maria I este cunoscuta pentru opozitia ei fata de protestanti. Reuseste in timpul domniei sale sa converteasca Anglia la catolicism asasinand aproape toti lederii protestanti si o mare parte din enoriasi.




8. Isabela de Bavaria (1370 - 24 septembrie 1435) a fost sotia regelui Carol al VI-lea Frantei, membru al Casei de Valois. Si-a asumat un proeminent rol in afacer
ile publice in ultimii ani ai dezastruoasei domnii a sotului sau.



\
7. Caterina de Valois (27 octombrie 1401 - 3 ianuarie 1437) perla coroanei franceze, este promisa regel
ui Henric al V-lea al Angliei. Insa regele vrea doar tronul Frantei, nu si iubirea sotiei sale. Pentru tanara Caterina, Anglia este un cuib de viespi, cu o curte ostila si plina de intrigi. Iar cand ramane vaduva , la doar douazeci si unu de ani, ea devine un trofeu pentru orice nobil ambitios - fiul sau urmand sa fie incoronat rege la Angliei, iar zestrea ei este regatul Frantei. Prinsa intre jocurile politice si dorintele inimii, regina invata in scurt timp ce este suferinta, dar si iubirea.


6. Ecaterina cea Mare (2 mai 1729 -  6 noiembrie 1796), printesa germana, a ajuns sa conduca Rusia ramanand in memoria multora pentru actele sale umanitare si generozitatea de care dadea uneori dovada. Pe scurt, tarina Ecaterina a reformatat treptat Rusia si a terminat cu calm si rabdare, reformele incepute cu forta de catre Petru cel Mare.



5. Victoria a Regatului Unit (24 mai 1819 - 22 ianuarie 1901) a fost regina Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei din 1837 pana in 1901, imparateasa a Indiilor (1877-1901) si stapana a celor 28 de colonii britanice. Domnia ei de 63 de ani si 7 luni, a doua ca lungime dintre domniile tuturor monarhilor britanici, este cunoscuta sun Era Victoriana. A fost o perioada de schimbari industriale, culturale, politice si militare si a fost marcata cu o mare expansiune a Regatului Unit.



4. Isabella Frantei (1295 - 22 august 1358) numita si ,,Lupoaica Frantei" a fost una din marile personalitati din istorie. Ea a fost castorita cu regele Angliei, Edward al II-lea care era homosexual. A indurat foarte mult la curtea Angliei si furia pe care a nutrit-o s-a transformat intr-o dorinta arzatoare de razbunare. Asa ca Isabella a invadat Anglia si a uzurpat tronul, in calitate de regina regenta pentru Edward al III-lea (fiul lui Edward al II-lea).



3. Ana de Austria (22 septembrie 1601 - 20 ianuarie 1666) a fost infanta a Spaniei, regina a Frantei si a Navarrei, sotia regelui Ludovic al XIII-lea si regenta (1643-1651). Nu are rost sa povestesc viata acestei femei care a reusit sa treaca peste toate problemele de atunci si sa ramana insarcinata la 36 de ani inchizand astfel gurile multora.



2. Elisabeta I (7 septembrie 1533 - 24 martie 1603) a fost regina a Angliei si a Irlandei. Fiica regelui Henric al VIII-lea si Anne Boleyn, Elisabeta a fost un caracter puternic, cea mai uluitoare decizie fiind cea a decapitarii verisoarei sale, Mary Stuart, regina scotienilor. Cu toate acestea, a fost unul dintre cei mai remarcabili monarhi din istoria Angliei. Atunci cand actiona, o facea cu multa hotarare. A murit la varsta de 70 de ani, ca regina, asa cum prevazuse-virgina si fara angajamente.



1. Catherina de Medici (13 aprilie 1519 - 5 ianuarie 1589) a fost regina Frantei si sotia regelui Henric al II-lea al Frantei, precum si mama a trei regi apartinand casei de Valois. Nimeni nu stie cu adevarat cine a fost Caterina, cert este ca a avut o mare ambitie, si o fire puternica care  reusit sa tina mult timp singura regatul in frau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu