luni, 14 martie 2016

Cum petrec tinerii din zilele noastre de Lasata Secului de Pasti

Lasata Secului de Pasti reprezinta o sarbatoare ce semnifica ultima zi, cand se mai poate manca de dulce, inainte de a incepe postul Pastelui.
In foarte multe zone din tara Lasata Secului de Pasti joaca un rol extrem de important. Multe dintre traditii inca sa mai tin. Eu o sa va povestesc ce fac
oamenii, in special tinerii de Lasata Secului in Baragan.
La mine la tara, pregatirile incep sa se faca duminica devreme. Gospodinele gatesc ce stiu ele mai bine, in special dulciuri, plancite si pregatesc carnea pentru gratar. Toata casa trebuie sa fie aranjata de dinainte cu o zi.
Pe seara, aproape fiecare familie face un foc simbolic, care se numeste urlalia si in jurul lui se aduna toate rudele si se mananca bunatatiile facute. se bea, se danseaza si se petrece asa cum numai romanii stiu mai bine.
Noi tinerii ne strangem cu totii undeva si incapem sa petrecep. Fiecare aduce de acasa ce poate, unii aduc mancare, altii aduc bautura, altii vin cu cuci. Ei sunt imbracati ca de Halloween-ul american, si au in mana o bucata de frutun, un bat sau o teava.
muzica si asa ne distram noi in jurul focului. In timp ce stam vin niste oameni mascati,
numiti
Ei vin si ne lovesc cu acel bici sau ce o fi, in zona posterioara. Acest obicei cu, cucii se continua si a doua zi cand fiecare om trebuie sa primeaca cel putin o lovitura de bici. Aceasta are ca scop protejarea de duhri rele. Este foarte frumos sa vezi cum unii baieti se ascund cand vad ca vin cucii. Pe mine una ma amuza chestia asta, mi se pare pare amuzant sa vezi cum unu imbracat in femeie si cu masca pe fata vine la tine in liniste, fara sa zica nimic si iti trage una pe fund. Bine, sa clarific, nu iti da tare, sa te invineteasca, iti da incet.
Aceasta treditie este foarte frumoasa, si m-a impresionat foarte mult, este frumos sa vezi cum tinerii se aduna langa foc si vorbesc, danseaza, sa imbata, se joaca. Este incredibil!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu